CORBY

Polonia w Corby

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Przypominamy.

Użytkownicy zarejestrowani a nie mający na swoim koncie żadnych postów, będą automatycznie usuwani po 28 dniach od chwili zarejestrowania. Spowodowane jest to troską o zachowanie prywatności Forumowiczów aktywnych. Za utrudnienia przepraszamy.

Od dnia 8.10.2011 dostęp do For "Rozmowy o wszystkim i o niczym" oraz "Rodzinnie" mają użytkownicy posiadający na swoim koncie 50 lub więcej postów.

#1 2009-02-20 13:45:19

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Corbijska książka kucharska

A tutaj proszę dzielić się swoimi i cudzymi przepisami na smaczne potrawy


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#2 2009-02-21 15:14:03

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

wedle życzeń


Corbijskie Żeberka Pieczone pod pierzynką z cebulki.


Po żeberka należy się udać dzień wcześniej do Morissona, ja kupiłam dwie większe tacki
dzielimy żeberka wzdłuż kostki, ja podzieliłam każde na 3 częci, następnie przyprawiamy: 3-4 ząbki czosnku, przyprawa kebab-gyros, odrobinę vegety, soli, zalewamy oliwką i miętosimy aż się wszystko rozmaści.
żeberka spoczywają teraz w lodówce całą noc   
następnego dnia wkładamy je do naczynia, podlewamy wodą i dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu, takie żeberka pieką się na razie same pod przykryciem z folii około h.1.20 w temp. 130stopni, między czasem przekręcić na drugą stronę.
ostatnim punktem programu jest dołożenie na wierzch osolonej cebulki i jeszcze pieczemy z 40 min. pod przykryciem   smacznego


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#3 2009-02-21 18:38:43

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Mniamniuśne

Offline

 

#4 2009-02-21 21:22:48

agi

Bywalec

8632898
Skąd: Corby OV
Zarejestrowany: 2009-02-14
Posty: 122
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

karaho ty lizusie ty

Offline

 

#5 2009-02-22 00:05:13

biedronka

Admin

Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 7987
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Hehe

Trzeba sie bedzie kiedys skusic


http://lbyf.lilypie.com/4lCrp1.png
http://lbyf.lilypie.com/ungOp1.png

Offline

 

#6 2009-02-22 08:30:45

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

agi napisał:

karaho ty lizusie ty

Lizusie - od oblizywania

Offline

 

#7 2009-03-27 11:27:04

agi

Bywalec

8632898
Skąd: Corby OV
Zarejestrowany: 2009-02-14
Posty: 122
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

spaghett z tunczykiem
skladniki:tunczyk w oleju,cebula,czosnek,pomidory,pieprz,sol i makaron spaghetti
makaron gotujemy jak zwykle kto jak lubi
odlewamy olej z tunczyka na patelnie i wrzucamy pokrojona cebule,(jesli jest za malo oleju dodajemy normalnego) jak cebula zrobi sie szklista dodajemy tunczyka i wycisniety zabek czosnku,chwile to smazymy oczywista mieszajac od czasu do czasu a na koniec dodajemy pare pokrojonych pomidorow bez skorki(moga tez byc z puszki,tylko wtedy dodajemy je bez sosu)i chwile dusimy zeby sok wyparowal,podajemy gorace.Ja to wszystko wymieszalam,ale oczywiscie kwestia gustu,nie dodajemy tez zadnego sera ani innych przypraw,bo tu rzadzi tunczyk smacznego

Offline

 

#8 2009-03-29 00:12:32

robaczek0007

Nowy użytkownik

6754392
Call me!
Skąd: Kettering
Zarejestrowany: 2009-03-16
Posty: 15
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Dajecie tu czadu co? No nie zle !!! Dołożę coś swojego do tego ale najpierw wypróbuje na sobie

Offline

 

#9 2009-03-29 08:27:33

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Koniecznie, Robaczek, my chcemy tylko wypróbowane przepisy - żeby potem nie było

Offline

 

#10 2009-03-29 12:00:55

agi

Bywalec

8632898
Skąd: Corby OV
Zarejestrowany: 2009-02-14
Posty: 122
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

no robaczek wierze w ciebie,nie ma to jak swieza krew

Offline

 

#11 2009-04-04 18:49:43

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

30 dkg. wołowiny, 20 dkg. kurczaka, 150 dkg. kiełbasy, 50 dkg. boczku wędzonego, bo zupa mięsna

warzywa jak do zupy march. pietr. seler, por + ogórek kiszony, ząbek czosnku, liście, ziele, papryka, sól, pieprz, maggy, majeranek, koncentrat pomid. odrobina słodkiej śmietanki

wywar gotujemy na wołowinie (paseczki) i kurcz. dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i inne warzywa do zupy, jak wołowina zacznie mięknieć działamy:
kiełbaskę, boczek, por dusimy na maśle, wrzucamy do gara, ogórka (kostka) i czosnek też dusimy na maśle i do gara,
doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat i około 2 łyżek słodkiej śmietanki i już


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#12 2009-04-06 17:09:29

miko

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 9991
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

wiosenne jajka faszerowane

gotujemy jajka na twardo (oczywiście) kroimy zdecydowanym ruchem na pół, wydrążamy cały środek ze skorupki, ucieramy/mielimy te środki, dodajemy poszatkowany drobno koperek, szczypiorek, trochę natki, i ubitą pianę z jednego nie ugotowanego jajka, sól, pieprz, mieszamy ...

i zabawa ... napełniamy skorupki z powrotem  masą jajeczną i ... panierujemy górę w bułce tartej, i ... na patelachę / na masełko aż się bułeczka zrumieni, pycha na ciepło, pycha na zimno, pycha


Trzech nas w jednym ciele - anioł, diabeł i ja.

Offline

 

#13 2009-04-07 14:02:21

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Pieczeń "na oko"

Kawał mięcha , najlepiej joint (kupuję w Asdzie) na wolnym ogniu, w brytfance z olejem i troszkę podlany wodą pyrkam na gazie. Jak już się popyrka, z każdej strony po troszkę, dosypuję do brytfanki wszystko co mi się spodoba - paprykę, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, jakieś warzywko, przyprawę do kurczaka, do pieczeni przyprawę, czosneczek - no co mam w domu.... Aha - niekoniecznie wszystko naraz..... Ja lubię ostre żarełko, więc dosypuję hojnie
I nadal się pyrka....
Potem podkręcam kurek, żeby nie tyle się popyrkało, ale żeby się podsmażyło. Co jakiś czas sprawdzam, dolewam odrobinkę wody, obracam mięso. Po pewnym czasie sprawdzam widelcem - jak jest w miarę miękkie, ale jeszcze nie do jedzenia to wtedy kroję (w brytfance) albo rozwalam na kawałki (jointy są poskładane, pozlepiane z kawałków mięsa, więc jak się zaczynają rozwalać, to znaczy, ze już jest okej). Wtedy każdy z tych kawałków obracam co jakiś czas w  brytfance, żeby się dobrze z każdej strony przyjarał ....

Potem skręcam kurek, żeby się mięso poddusiło, coby w środku było mięciusie i się nie ciągnęło jak krówki
Dodaję wtedy cebulę - krążki najlepiej - i tak jeszcze duszę z 20 - 25 minut. I już. Sos się robi sam, w brytfance, można zabielić, ale ja nie zabielam. Z makaronem mniam, z ziemniakami mniam, nawet z chlebem, czy z ryżem - też mniam.

Smacznego

Offline

 

#14 2009-04-07 16:01:04

unicorn

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-18
Posty: 3290
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Brzmi mniamniuśnie

Offline

 

#15 2009-04-09 23:25:57

karaho

Fanatyk

Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 7071
Punktów :   

Re: Corbijska książka kucharska

Dla Pychy:
pierś z kurczaka opanierować i przyprawić jak schabowe :], usmażyć, a potem walnąć na wierzch ananasa, przykryć plastrem sera żółtego, w dziurkę ananasową wcisnąć śliweczkę - i do piekarnika żeby się stopiło. Ot - i cała filozofia

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora