Polonia w Corby
miko napisał:
bardzo proszę o wypróbowany przepis na tradycyjny sernik (może być z rodzynkami)
Wchodzisz do Asdy, podchodzisz do lodówki z polskim żarciem, bierzesz sernik - i gotowe - palce lizać!!! Naprawdę, pyszny jest
Offline
Skład ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżczeki proszku do piecznia
Zagnieść ciasto. Można dodać łyżkę śmietany, ciasto lepiej się gniecie. Podzielić na 2 części, jedna mniejsza.
Masa serowa:
3/4 kg sera
1,5 budyniu śmietankowego
cukier waniliowy
2 jajka
3/4 margaryny
3/4 szkl. cukru
Wyrobić masę serową. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać jajka i cukier cały czas ucierając. Rozpuścić margaryne i dodać do sera oraz budyń. Na końcu dodać aromat.
SMACZNEGO!!!
Offline
A zapomniałam napisać co z tym ciastem kruchym. Większą część trzeba rowałkować na dno blaszki, potem ser, a tą mniejszą zetrzeć na tartce, grube oczka. Dlatego podczas przygotowywania masy, lepiej żeby leżało to ciasto w zamrażarce.
Offline
Miko przepis mojej koleżanki, sprawdzony
Sernik (duża blacha)
1 kg sera półtłustego (zmielonego- najlepiej w wiaderkach śmietankowy lub waniliowy)
pół szkl oleju
3 szkl mleka
1 szkl cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 całe jaja
4 żółtka
Wykonanie:
Cukier utrzeć z 2 jajami i 4 żółtkami i budyniem( proszek), dodać ser biały, pół szkl oleju, 3 szkl mleka, wymieszać dokładnie (będzie rzadkie - nie przejmować się)
Ciasto pod sernik wyrobić w rękach z :
30 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru
1 czubata łyżka smalcu
2 żółtka
1 całe jajo
10 dag margaryny
Ciasto wyłożyć na blachę, wyłożyć brzegi i od razu wlać na górę ser. Piec ok. 45 min w temp. 180 C.
Po tym czasie wyjąc sernik z piekarnika i wlać na gorę pianę kokosową – piec dalej 15 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Piana kokosowa:
6 białek ubitych na sztywno z 1 szkl cukru + paczka kokosu (ok. 25 dag)
Ciasto nadaje się do jedzenia dopiero na drugi dzień!!!
Offline
Gość
Sałatka Gyros:
4 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli ( polecam w zalewie chilli )
1 słoik ogórków kiszonych
1 duża cebula
1 mała kapusta pekińska
majonez, ketchup
przyprawa Kebab-Gyros
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z przyprawą Kebab-Gyros. Sałatka najładniej wygląda w szklanym naczyniu żaroodpornym lub misce bo wtedy widać każdą, kolorową warstwę Na dno układamy ostygniętego kurczaka. Kurczaka smarujemy majonezem, na to kładziemy pokrojone ogórki wymieszane z cebulą. Na to warstwa majonezu + ketchupu. Na to kukurydzę, groszek i fasolę ( można je również wymieszać, będzie kolorowo ). Na to warstwa majonezu Na koniec posypujemy poszatkowaną kapustą pekińską. Przepis można modyfikować bo wydaje się, że wszystkiego jest dużo - zwłaszcza majonezu ale ja tak robię bo lubię dużo wszystkiego. Powód jest prosty - szłatka idzie jak woda więc staram się mieć jej sporo żeby na dłużej wystarczała Sałatkę czasami jemy zawiniętą w chlebek Pita lub Tortilla
Sałatka z zupek chińskich
2 zupki chińskie ( najlepsze będą z kurczaka )
5 jajek na twardo
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli ( w zalewie chilli )
1 puszka białej fasoli
1 cebula
majonez
Pokrojone w kostkę jajka oraz cebulę mieszamy z resztą składników. Wrzucamy przyprawy z zupek oraz pokruszony makaron. Dodajemy majonez. sałatkę wstawiamy do lodówki na noc
Zupa marchewkowa
składniki potrzebne na rosół
2 kg marchewki
przyprawy
bułka na grzanki
Gotujemy rosół łącznie z marchewkami. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i marchewki. Jeśli gotujemy całego kurczaka - wybieramy mięso odkładając kości i skórę. Wrzucamy z powrotem do zupy i miksujemy na krem. Podajemy z grzankami
Chałwowiec
podkłady biszkoptowe
3 chałwy ( batony po 100 g )
1 kostka margaryny
garść orzeszków ziemnych
garść rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Zmiksować margarynę dodając pokruszoną chałwę, orzeszki i rodzynki. Masą przekładać placki biszkoptowe. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, w garnuszku wstawionym w garnuszek z wodą. Dodać olej aby rozpuszczona czekolada szybko nie zgęstniała. Na wierzchu, na rozsmarowanej masie zrobić widelcem - wzór wg uznania, następnie polać cienką strugą rozpuszczonej czekolady. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Najsmaczniejszy będzie z własnoręcznie upieczonymi biszkoptami
Tarciuch
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 jajka
1 szklanka mąki
10 dag suszonych grzybów
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
śmietana
koperek lub natka z pietruszki do przybrania
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce ( ja lubię na największych ). Grzyby namoczyć i ugotować. Kiedy będą miękkie pokroić w drobne paseczki lub kosteczkę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na złocisty kolor. Do sporej miski włożyć starte ziemniaki i dodać grzyby, cebulę, jajka, wszystko zamieszać i do otrzymanej masy dodawać stopniowo mąkę. Przyprawiamy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy w paski i wykładamy na talerz. Polewamy śmietaną i posypujemy koperkiem lub natką. Najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażony na patelni popijany maślanką lub zimnym piwkiem z pianką.
Ekspresowa szarlotka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1 kg jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru wanilinowego
3 płaskie łyżeczki cynamonu
1/2 kostki margaryny ( zmrożona w lodówce )
margaryna i bułka tarta do oprószenia tortownicy
Kaszę,cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i dzielimy na dwie porcje. Jabłka ścieramy na tarce ( grube oczka ), wsypujemy cukier wanilinowy, cynamon i mieszamy. Małą tortownicę smarujemy margaryną lub masłem, oprószamy bułką tartą i wsypujemy pierwszą porcję mieszanki. Na to kładziemy jabłka i przykrywamy je drugą warstwą mieszanki. Na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry margarynę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 * około godziny, aż do zarumienienia się wierzchu.
Wiesz co, Joy, już przestań, takiego mi smaka tym chałwowcem zrobiłaś, że już porozsyłałam do wszystkich ciotek i teraz szukam tanich biletów, która by mogła przylecieć jako pierwsza i upiec
Ja mam 2 lewe rączki do pieczenia
Ale przepisy świetne, ta sałatka z zupek chińskich bardzo mi się podoba, chyba niedługo zrobię
Offline
Gość
miko napisał:
JOY !!! najadłaś się czego????
No właśnie nie ale byłam/jestem głodna Trochę późno na jedzenie A tak w ogóle to polecam stronkę
http://emigrantki-gotuja.blog.onet.pl/