Polonia w Corby
Bywalec
biedronka napisał:
Fish piersi z kurczaka mam to pewnie w tygodniu spróbuję . A jajka? Ja zawsze trzymam w lodówce .
Conani a wiesz, do głowy by mi nie przyszło, żeby mrozić białka, dzięki .
biedronko....
aaaaa jaja trzymasz w lodówce...........a jak zamkniesz lodówkę ?
Offline
Bywalec
Sorry,to był żart...takie pytanie zadaje się facetowi
Offline
Zrobiłam więc wołowinę w plastrach,obsmażyłam, cebulkę poddusiłam, marchewka i do piekarnika na 2h. Ale wyszła...boska( wiem, że to nie skromnie, ale co tam, smak nieziemski). Do tego frytasy lub kartofle i yorkshires.
Offline
Bywalec
surówka z kapusty pekińskiej
- kapusta pekińska
- jabłko
- marchew
- ogórek kiszony
- por
- 2 łyżki kiełków sojowych
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- sól
Kapustę, jabłko, marchew i ogórek kiszony zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z 2 łyżkami kiełków sojowych, dodać sos z 3
łyżek oleju i 1 łyżki musztardy. Posolić do smaku.
/-/
Sałatka jarzynowa...bardzo zdrowa
Składniki:
- marchew
- brokuły( takie same ilości )
- zielony groszek
- soja (wczesniej namoczona i ugotowana lub w puszce)
- cebula
- 1 ząbek czosnku startego
- łyżka chrzanu
- pęczek zielonej pietruszki
- musztarda, naturalny jogurt
Marchew i brokuły ugotować na parze lub w naczyniach do gotowania bez wody nastepnie pokroic w kostkę ,dodac groszek , soję, posiekaną cebulę , czosnek oraz natkę pietruszki .Sos: chrzan , musztarda i naturalny jogurt. Wymieszać , można dodać pokrojone w cząstki jajka.
Smacznego
Offline
Bywalec
Pasta z pieczarek
- 1 cebula
- olej
- 40 dkg pokrojonych pieczarek
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
Udusić pokrojoną w kostkę 1 cebulę na oleju, dodać 40 dkg pokrojonych pieczarek i usmażyć. Po ostygnięciu zemleć w maszynce lub zmiksować w malakserze, dodać 3/4 szklanki
ugotowanej kaszy gryczanej, 2 ząbki czosnku,
jarzynkę,1 łyżkę oleju.
Dobre i zdrowe...nie koniecznie dla wegetarian
Offline
Rafaello
Składniki:
2-3 paczki słonych krakersów
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem (kokosowe lub śmietankowe też mogą być)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń i ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
warstwę krakersów
krem
posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Smacznego
Offline
Biedronka robilam to Rafaello jak jeszcze w PL mieszkalismy to byl numer popisowy na wszystkie imprezy mloda wtedy bylam i jeszcze niewiele w kuchni umialam zdzialac dzieki za przypomninienie dawno zapomnianego przepisu
Pycha!!!
Offline